Системна администрация за IBM AIX

Повечето системни администратори сякаш се влюбват в първата версия на UNIX, с която започват работа. Може би си мислят, че останалите версии на UNIX или Linux са странни, ръбести, дори лоши. Всъщност веднъж престрашили се и поработили с няколко различни версии, системните администратори виждат, че ядрата си приличат и всяка версия има своите силни страни.

AIX (Advanced Interactive eXecutive) е серия UNIX базирани операционни системи, собственост на IBM. AIX е базирана на стандартна System V и е много сходна с други версии на UNIX. Първата версия излиза на пазара през 1986 г. Първоначално AIX е разработена за IBM 6150 RISC работни станции. В последствие система е разработена за поддръжка на редица хардуерни платформи, включително серията IBM RS/6000, IBM POWER, PowerPC-базирани системи, IBM System i, мейнфрейми System/370, PS/2 компютри и Apple Network Server. AIX е базирана на UNIX System V с 4.3BSD съвместими extensions. AIX e първата операционна система, която използва journalling file systems.

Актуалната версия на AIX е AIX 6.1. По-старите версии (V5.1, V5.2, v5.3) все още се поддържат и имат повече TL / ML членове. Основните разлики между версиите са инструментите за системна администрация (system admin tools). 95% от системната администрация се покрива от инструментите smit и smitty. Версия 4 вече не се поддържа, но все още се използва. IBM отговоря на въпроси относно Версия 4, но не предлага ъпдейти и фиксове.

AIX е създадена с мисълта, че ще управлява големи системи с много дискове. AIX идва с вграден Logical VolumeManager. LVM управлява групи от дискове. Някой от термините в LVM може би са различни от други версии на UNIX, но LVM е гъвкав, мощен и лесен за употреба.

Journaling Filesystem (JFS2) поддържа multi-TB filesystems. Workload Manager (WLM) позволява множество приложения да бъдат разделени на класове и към тях да бъдат зачислени ресурси (CPU памет, disk I/O). WLM позволява съжителство, мониторинг и управление на множество workloads на един имидж на операционната система.

High Availability Cluster Multiprocessing (HACMP) позволява на AIX да управлява клъстъри от машини с автоматизиран take-over и/или fail-over на приложения. HACMP е препоръчителен за всички критични решения, изискващи минимален downtime. HACMP е отделен продукт и не е част от основния пакет AIX.

Функцията Reliability, Availability and Serviceability (RAS) позволява на AIX да идентифицира компоненти, които ще се счупят. RAS позволява счупените компоненти и грешки да бъдат отстранявани докато системата работи или да бъде съживена веднага след crash. Например POWER4 CPU и POWER5 CPU могат да засичат системни грешки, преди грешките да са станали критични. AIX спира да насочва задачи към проблемното CPU и го изважда офлайн, без да спира работата на приложенията.

Logical Partitions (LPARs) позволяват на машини с POWER4 CPU и POWER5 CPU да бъдат разделени с цел да поддържат няколко копия на AIX и/или Linux едновременно. LPAR позволява workloads, изискващи по принцип няколко машини, да работят върху една машина. Така хардуерните ресурси могат да бъдат динамично пренасочвани в зависимост от натоварването (без нужда от reboot за AIX V5.2, V5.3, or Linux). Micro-partitioning позволява LPAR да споделя CPU, за които Hypervisor прави time-slices (за Micro-partitioning са необходими AIX V5.3 или Linux 2.6 kernel). LPAR може да споделя дискове чрез виртуализация (необходими AIX V5.3 или Linux 2.6 kernel).

Обучение за AIX е налично под формата на онлайн курс или обучение с инструктор. Въвеждащият петдневен курс, AIX 6 Jumpstart for UNIX Professionals, включва следните теми:

 • Инсталация на операционна система AIX, filesets, и RedHat Package Manager (RPM) пакети
 • Изпълнение на system startup и shutdown
 • Запознаване с и начин на употреба на инструменти за системна администрация (system management tools) като System Management Interface Tool (SMIT) и конзола IBM systems director за AIX
 • Управление на физически и логически устройства
 • Запознаване с функциите на logical volume manager
 • Изпълнение на logical volume и file system management
 • Изпълнение на restore system backups
 • Използване на AIX error log като инструмент за определяне на проблеми
 • Конфигуриране на TCP/IP мрежова свързаност

Пълната програма на курс AN140 е налична на адрес:http://www-304.ibm.com/jct03001c/services/learning/ites.wss/us/en?pageType=course_description&courseCode=AN140

За повече информация относно AIX моля посете:

Източници:

http://en.wikipedia.org/wiki/AIX_operating_system#Versions
http://www-03.ibm.com/systems/power/software/aix/index.html
http://www.ibm.com/developerworks/wikis/display/WikiPtype/Introduction+to+AIX

София, 19.08.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  One Comment

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *