Владимир Карафизов за летния MCITP bootcamp на New Horizons

Владимир Карафизов с новия си Xbox 360

Под мотото за активно лятно обучение протече 10-дневният интензивен тренинг на New Horizons за придобиване на сертификационна степен MCITP: Server Administrator. След края на обучението курсистите участваха в томбола за Xbox 360. Помолихме победителя в томболата, Владимир Карафизов, за кратко интервю.

Владо, разкажи ни нещо за себе си: с какво се занимаваш, какъв професионален опит имаш?

Работя като ИТ мениджър в Гранд Хотел София от 2 години, имам около 3 години опит като системен администратор. Завършил съм Техническия университет във Варна, по образование съм магистър по специалност Компютърни системи и технологии.

Как реши да започнеш обучение за MCITP: Server Administrator?

Искам да работя като администратор, необходими са ми знания, искам и да се сертифицирам, а вече 10 години отлагам.  Реших да избера пакет за обучение плюс сертификация, понеже прецених, че само обучението не ме мотивира достатъчно.
Освен това е по-добре някой да ти обясни това, което не разбираш. Когато четеш сам, често решаваш, че нещата, което не са  ти ясни, са маловажни, а не е така.

Какво очакваш да постигнеш чрез обучението?

Подобряване на работата, защото научих неща, за които само бях чувал. Освен това се оказва, че хората, които наемат на работа, искат сертификати.

Каква беше причината да избереш bootcamp-а като форма на обучение?

Провежда се в много удобно за мен време – отпускарският сезон при нас е с по-слаба натовареност и мога да си позволя да отсъствам от работа. Цената също беше определящ фактор.

С какво курсът беше полезен за теб?

Конфигурирането на мрежовата инфраструктура ми беше много полезно, тъй като досега не ми се е налагало да го правя, а си има тънкости.

Какво е мнението ти за инструктора Дарин Йончев и за техническата база?

Много съм доволен от инструктора и техническата база. Не знам как са останалите обучителни центрове – не съм и търсил други варианти, тъй като съм идвал и преди при вас, а и имам колеги, които са учили и са се сертифицирали тук.

Какви затруднения срещна? Какво би променил?

Нищо не бих променил. Ясно е, че когато се работи в група, хората са на различно ниво като опит и знания. Но това в никакъв случай не е минус. Обяснявахме си много неща, дори по-елементарни, които съм си мислел, че знам, а се оказа, че не е точно така.
Затруднения не мисля, че съм срещнал. Бях започнал да се подготвям самостоятелно – с онлайн курсове, бях чел за мрежовата инфраструктура от майкрософтския self-paced training kit. Успях да отделя 2 седмици за самоподготовка, но ми се искаше да имам възможност за повече.

Какви следващи стъпки планираш?

Един месец интензивно учене – най-вероятно в събота и неделя, защото съм на работа. На първия изпит смятам да се явя след 2 седмици, като предварително проверя нивото си с Measure-up тестовете. След като стана MCITP: Server Administrator, смятам да продължа с Exchange и SharePoint.

На кого би препоръчал този учебен пакет?

На всеки, който иска да се сертифицира. Дори и да си мисли, че може да се подготви сам, едно обучение в никакъв случай не е за подценяване. При това, когато има човек, който ги знае нещата и може да ти ги обясни.

Благодаря, Владо. Успех!

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *