Cisco сертификационни изпити: обща информация за нови кандидати

Основното изискване за получаване на сертификационна степен Cisco Career Certification (CCNA, CCNP, CCSP, CCDA, CCDP, CCIE, т.н.) е да бъдат взети успешно един или повече от един изпити и да бъде подписан Cisco Career Certifications and Confidentiality Agreement. Сертификатите на Cisco доказват уменията и знанията на притежателите им в съответната област.

Какво представляват изпитите? Изпитите се провеждат в контролирана среда, под наблюдение на проктор (Тест Администратор) и имат фиксирана продължителност. Повечето изпити са с продължителност от един до два астрономически часа. Лабораторните изпити обикновено са с продължителност от осем часа.

Кандидатите трябва да подпишат Cisco Career Certifications and Confidentiality Agreement преди да се явят на Cisco изпит. Подписването на споразумението е предварително изискване за получаване на официална сертификация.

Изпитите могат да имат високо ниво на трудност и изискват от кандидата повече от машинално възпроизвеждане по памет на факти или комбинации. Изпитите имитират ежедневни работни ситуации и сценарии. Типовете въпроси включват: multiple-choice с един възможен верен отговор, multiple-choice с повече от един възможни верни отговори, drag and drop, симулации и допълване на информация (fill in the blank).

Всички изпити, с изключение на CCIE лабораторния изпит, се провеждат онлайн. Изпитните въпроси следват един след друг и форматът на изпита не позволява връщане или преглеждане на вече отметнати въпроси. По време на изпита кандидатите могат да ползват пад за многократно изписване (erasable note board) и флумастер, които ще им бъдат предоставени от Тест Администратора, за да ги улесни при воденето на записки и извършването на калкулации.

Възможно е изпитите да съдържат въпроси, които не се броят към крайния резултат на кандидата. Отговорите на тези въпроси не са включени в score report-а. Въпросите, които не се броят към резултата, са пръснати на случаен принцип измежду останалите въпроси.

След приключване на изпита (computer-based) кандидатът получава score report с включени резултати за всяка отделна секция на изпита, както и общият резултат. Резултатите от лабораторните изпити са „издържал” или не издържал” (pass / fail) и могат да бъдат проверени онлайн в рамките на 48 часа след приключване на изпита.

Колко струват изпитите? Към 11 август 2010 г. онлайн-базираните сертификационни изпити струват между $80 и $325 без ДДС. Изпитите ICND1 и ICND2 са $125 без ДДС. Изпит CCNA струва $250 без ДДС. Изпити от professional level сертификационните степени (CCNP, т.н.) струват между $150 и $300 без ДДС, в зависимост от темата и продължителността. Онлайн-базираният изпит CCIE е $350 без ДДС, а лабораторният изпит CCIE е $1,400 (провежда се в няколко локации в света).

Как да заявите изпит? За всички онлайн-базирани изпити, моля пишете на г-жа Катя Дойчинова (certification@newhorizons.bg) за свободни изпитни сесии в тест центъра на Ню Харайзънс България.  За лабораторния изпит CCIE, моля посетете сайта  CCIE website Кандидатите, които не вземат успешно даден изпит, следва да изчакат 5 календарни дни преди да се явят на втори опит, считано от деня след неуспешния първи опит.

След успешно полагане на изпитите (изпита) за дадена сертификационна степен, Cisco ще изпрати на кандидата Cisco Career Certification ID и валидните дати на сертификационните изпити. Електронните сертификати пристигат в рамките на 3 – 5 работни дни. Оригиналите пътуват по пощата от 6 до 8 седмици. Сертифицираните кандидати могат да използват съответното лого, удостоверяващо сертификацията, след потвърждаване на условията в Cisco Career Certifications Logo Agreement . Cisco Career Certifications Tracking System предоставя достъп до сертификационната история на кандидата, както и на сертификационния му статус.

Каква е валидността на сертификационните степени? Резултатите от изпити CCENT, ниво Associate и ниво Professional (CCNA, CCNP, CCSP, т.н.) са валидни три години от датата на успешно полагане на изпита. Резултатите от сертификациите Specialist са валидни две години от датата на успешно полагане на изпита. За валидността на CCIE сертификацията, моля посетете сайта на CCIE website

Източник:

http://www.cisco.com/web/learning/le3/le11/learning_about_certification_exams.html

София, 11.08.2010 г.

dimitar (at) newhorizons.bg

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *