Огнян Юскеселиев, MCSA, за необходимостта от систематизирани и пълни познания

Здравей Огнян! Моля те разкажи ни нещо повече за себе си. На колко години си, с какво се занимаваш?

Здравей Николай. На 24 години съм. Към момента съм старши системен инженер в БГ Сервиз ООД. Занимавам се основно с планиране и интеграция на сървърни технологии на Майкрософт. От скоро съм и сертифициран треньор и провеждам вътрешно фирмени обучения. Към момента се подготвям за кандидатстването си за Microsoft Certified Master програмата.

Преди няколко години посети курсове за MCSA в учебния ни център. Какво те подтикна да потърсиш техническо обучение тогава? Имаше ли някакъв опит с технологиите на Microsoft преди за се запишеш на курсовете?

Когато дойдох в New Horizons Bulgaria, нямах абсолютно никакъв опит със сървърни технологии. Тъкмо бях взел своя първи сертификат за Windows XP исках да продължа развитието си в сферата на Microsoft базираните технологии. Тогава разбрах, че ако искам да имам систематизирани и пълни познания, трябва да посетя техническо обучение и след кратко търсене се спрях на New Horizons. Както разбрах в последствие – това беше правилния избор.

Как премина обучението?

Обучението премина невероятно. Това беше не просто обучение, а реална обмяна на опит и идеи в невероятна атмосфера. Успях да натрупам невероятно количество знания, не само да науча материята, но и да я разбера. Това може да се потвърди от факта, че веднага след приключилото обучение покрих успешно сертификационните изпити.

Ако можеше да се върнеш няколко години назад, би ли се записал отново на същия курс? Какво би променил в обучението?

Сега от разстоянието на изминалите години опредено бих. Когато се обърна назад разбирам че това е било много правилно решение, което не просто ме изведе едни гърди пред конкуренцията, но и ме направи по-уверен в моите способности. Единственото, което бих променил в курсовете е натоварването. Количеството информация е доста голямо на моменти и е трудно да се обхване.

До каква степен знанията, застъпени в Microsoft курсовете, покриват реалната практика и до колко ги използваш в ежедневната си работа?

Знанията, които придобих от курсовете,  прилагам ежедневно в моята работа. Материала покрит в курсовете наистина е една много добра подготовка за натовареното ежедневие на системния администратор. Те после станаха и стабилна основа за специализирането ми в други технологии на Microsoft като Exchange.

С какви нови технологии работиш в момента?

Към момента се занимавам главно с клона от технологии на Microsoft известен с името Unified Communication. Понастоящем тествам SP 1 за Exchange 2010 и по – специално неговите подобрения в сферата на географски-разделени дата центрове и с нетърпение очаквам излизането на първата достъпна бета версия на Microsoft Communication Server “14”.

Разкажи ни за някой интересен проект, по който работиш или си работили наскоро.

Доста интересен проект беше изграждането на Web хостинг на базата на .NET в „облака“ на Амазон. Като цяло проекта се състои в това да се изгради инфраструктура, която да подлежи на лесно и динамично scale-up или scale-down. Този проект беше доста интересен поради своята сложност и факта, че част от софтуера който използвахме, е все още в ранен стадий на разработка и той е един от първите които го използват в продуктивна среда.

Благодарим ти за отделеното време! Желаем ти успех!

P.S. Освен MCSA Messaging, Огнян има следните сертификати на Microsoft: MCDST, MCTS, MCITPro:EST, MCITPro:EA, MCT.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *