Димитър Атанасов: „Когато започнаха лекциите за C# и XML Services, през 20 мин натисках пауза да експериментирам“

Димитър Атанасов е бивш наш курсист.  През 2006 г.преминава обучение за MCAD & MCTS SQL Server 2005 в учебния ни център и след това се сертифицира. Работил е като PHP програмист и ASP.NET Developer. През 2008г. заедно с Християн Михов основава фирма „Ънсиин Про ООД”, занимаваща се с уеб дизайн и разработване на софтуерни решения. В момента е управител на фирмата, като паралелно с това учи „Мениджмънт в Международния Бизнес“ във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“.

Моля, разкажете ни нещо повече за себе си. На колко години сте, с какво се занимавате?

Казвам се Димитър Атанасов на 20 години от гр. Варна. От 9 годишна възраст се занимавам с програмиране (отначало със скриптови езици по-късно и с обектно ориентирани). Понастоящем съм студент във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър” специалност „Мениджмънт в Международния Бизнес”, както и  управител във фирма Ънсиин Про ООД, занимаваща се с уеб дизайн и софтуерни решения. Тъй като пазара за софтуер в България е малък, разработваме предимно уеб сайтове и уеб базирани системи. Поради факта, че сме фирма на 1 година и екипът ни все още е малък, всеки изпълнява по няколко задачи. Главно работя като програмист и мениджър.

Преди няколко години сте посетили курсове за MCAD & MCTS SQL Server 2005 в учебния ни център. Какво Ви подтикна да потърсите техническо обучение тогава? Имахте ли някакъв опит с технологиите на Microsoft преди за се запишете на курсовете?

Когато започнах да се занимавам с програмиране, стартирах с HTML, JavaScript PERL, PHP. Още тогава знаех, че искам да се занимавам с по-сложни неща – да пиша „истински програми” или по-точно десктоп програми (да се отварят и затварят разни прозорци).  Затова почнах да се занимавам със C/C++, а по-късно и с Visual C++ – писах MFC аpplications. Но не ме влечеше чак толкова да чертая разни кръгчета и линии. Тогава разбрах, че истинската ми страст са client / server приложенията.  Исках да пиша програми, които да вършат полезна работа и да работят заедно от далечни разстояния. Тогава чух за .NET технологията на Microsoft и започнах да се занимавам с Visual C++ .NET. Беше доста интересно, дори в гимназията (мисля, че бях 10-ти клас) участвах в една училищна олимпиада с client / server програма за трансфер на файлове. Не спечелих, но бях много доволен, че бях направил първия си завършен продукт. Недостатъкът през цялото това време, докато се учех беше, че нямаше кой да ми покаже и да ми обясни с по-прости думи как всъщност действат работите – някой специалист с опит. За всичко трябваше да се уча сам от книги и да задавам въпроси по форуми, да чакам отговори (понякога с дни). Тогава отнякъде разбрах, че Microsoft предлага сертифициране в различни области и степени за техните продукти. Позаинтересовах се малко и реших да мина курсове за MCAD & MCTS. След това потърсих в интернет за центрове, които предлагат подобни обучения. Главно търсих за Варна, но тъй като никой не предлагаше, се ориентирах към София и попаднах на CTEC-BG (бел.р. сега New Horizons Bulgaria). Имаше и други центрове, но сайтът на CTEC ми се стори най-разбран и най-важното – имаше цени за различните пакети. Отидох на място да видя и разпитам за условията, и започнах. Това стана в средата на 2006-та година.

Как премина обучението?

Обучението вървеше супер. Научих много нови неща. Учебниците бяха доста скучни, но виртуалните лекции бяха много добри. Особено когато започнаха лекциите за C# и XML Services, научавах толкова нови неща и ми идваха толкова нови идеи, че през 20 мин. натисках паузата и почвах да експериментирам. Така, в края на всяка глава имах по 2-3 програми.

Ако можехте да се върнете няколко години назад, бихте ли се записали отново на същия курс? Какво бихте променили в обучението?

Избягвам да се връщам назад. Не съжалявам за нищо, което съм направил или не съм направил, дори и ефектът от това да е бил отрицателен, то ме е направило човека днес. Ако усетя, че нещо трябва да се промени, го променям на момента (или поне се опитвам).

До каква степен знанията, застъпени в Microsoft курсовете, покриват реалната практика и до колко ги използвате в ежедневната си работа?

По същото време, по което започнах обучението си в CTEC-BG, си бях намерил работа като PHP програмист. Тъй като се бях захванал и с други работи, започнах малко да несмогвам с всичко. Като PHP програмист работих 1 година, след което започнах работа като developer в една английска фирма Vizibility LTD – занимаваща се със софтуер, но предимно с уеб базирани приложения на  ASP.NET. Точно тогава си бях взел изпита за Microsoft SQL Server 2005. Беше доста труден и изобщо не ме влечеше, но трябваше да го взема, за да продължа нататък. Когато го взех, първото нещо, което ми се въртеше в главата беше, че никога няма да се занимавам с това. Все пак ми се наложи няколко месеца по-късно. Бяха избрали точно на мен да поставят проекти със завишена трудност по MS SQL Server (може би заради сертификата). Трябваше да оптимизирам, да ребилдвам индекси и да наблюдавам изпълнението на големи бази данни. Естествено получавах и помощ от по-опитни специалисти във фирмата. Общо взето накрая с опита, доста мъгливи неща в тази област ми се изясниха и вече не ми се струваше толкова гадно. Също и по отношение на писането на програми, обучението ми се оказа доста полезно за изпълнението на интересни проекти. Просто докато се занимавах, вътрешно знаех отговорите на някои съмнителни въпроси, понеже се сещах, че тези проблеми съм ги чел някъде и трябва дадено нещо да стане по съответния начин.

С какви нови технологии работите в момента?

В момента аз и колегите пишем главно фирмени уеб сайтове и портали. Технологиите и езиците, които използваме предимно са: HTML, CSS, JavasScript/JQuery/AJAX, PHP, XML.

Разкажете ни за някой интересен проект, по който работите или сте работили наскоро.

Толкова интересен проект наскоро съм нямал. Макар че, в началото на миналата година със създаването на нашата фирма спечелихме проект за безвъзмездно финансиране по програма „Техностарт” за стартиращи технологични предприятия от студенти. Финансирането беше за 20 000лв. за изработката и подръжката на портал (продуктов каталог) най-общо казано. Този проект беше интересен от мениджърска гледна точка – успяхме да привлечем финансиране, след което имахме и няколко медийни изяви. За повече информация може да видите новините в нашия уеб сайт www.unseenpro.com.

Иначе, докато работих във Vizibility LTD главно оправях бъгове , но имаше и някои интересни проекти.

Имахме една английска фирма, която се занимаваше с гуми за тирове. Трябваше да им направим вътрешна система, с която да одобряват или отказват разни проблеми по сервиза за гумите. Системата беше проста, но предизвикателството беше, че трябваше да работим с вече съществуваща база данни работеща на MS SQL Server 2000 и огромно количество записи (над милион, ако не ме лъже паметта). За този случай споменах по-горе. Всички заявки се изпълняваха много бавно (по 2-3 минути) и трябваше да се направи сериозна оптимизация на базата данни, като в същото време бяхме и малко ограничени от технологията, защото версията на SQL Server беше 2000.

Друг проект, с който доста се занимвах, беше една видео система – пълен комплект, съдържаше Web Service, Windows Service и Web Application. Най-общо казано беше система, която трябваше да конвентира всякакъв тип видео файлове в .wmv. Имахме цял сървър само за нея. Интересното там беше, че доста си играхме с различни видео кодеци, докато успеем да я накараме да конвертира всичко в .wmv.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *