Андрей Йорданов: „От курса е възможно да почерпиш опит, който лектора или някой от курсистите е придобил“

Андрей Йорданов е сертифициран Microsoft инструктор на всички курсове по Visual Studio 6.0 и Visual Studio .NET, XML, UML. Той е MCT, MCSD, MCAD, MCSA, MCSE, MCDA, MCTS, MCITP.

В течение на професионалната си кариера е работил като системен анализатор, дизайнер на база данни, ръководител на отдел за разработки. Андрей Йорданов е бил ръководител на екип на проект за създаване дизайн на база данни и изграждане на системна архитектура на проект за клиент/сървър базирана ERP система. Участвал е в проекти като програмист на бази данни, както и като уеб и Visual Basic програмист. В момента е управител на „Експерт Вижън”. Компанията е доставчик на услуги по изграждане на софтуерни решения в областта на телекомуникациите, outsourcing услуги и консултантски услуги.

New Horizons Bulgaria: Разкажете ни нещо повече за Вас, с какво се занимавате?

В момента съм технически ръководител на софтуерна компания. Основните ми задължения са: ръководене на проекти, дизайн на архитектура на решения, налагане на определени стандарти на работа на екипите и други. Понякога водя курсове в New Horizons Bulgaria.

New Horizons Bulgaria: Как се увлякохте по технологиите, откъде се роди интересът Ви към ИТ сферата?

Увлечението се породи още от училище и после в университета, където със съучениците (колегите) усвоявахме различни знания в областта на информационните технологии. Това беше в годините ’86 – ‘88. Източниците на информация бяха оскъдни. Имаше малко литература. Достъпът до компютри беше ограничен. Но пък това водеше до повишаване на интереса!

New Horizons Bulgaria: Отдавна сте инструктор, като водите технически курсове на Microsoft. Какво Ви е най-интересно при воденето на технически обучения и кои теми са Ви любими?

Инструктор съм от 2000 година до момента с една година прекъсване. Водя курсове по Visual Studio и SQL Server. Най-интересният момент при воденето на курсове е да запалиш курсистите сами да развиват своите умения и да усвояват нови неща.

New Horizons Bulgaria: Имате доста сертификати на Microsoft – MCT, MCSD, MCAD, MCSA, MCSE, MCDA, MCTS, MCITP.  До каква степен знанията, застъпени в Microsoft сертификацията, покриват реалната практика и до колко ги използвате в ежедневната си работа?

Реалната практика изисква повече отколкото е застъпено в курсовете на Microsoft. Но работата ми с хора показва, че масово не се знаят елементарни неща. Начинът да придобиеш основа е като отидеш на курс или самостоятелно прочетеш определена литература. Но от курса е възможно да почерпиш опит, който лектора или някой от курсистите е придобил.

 New Horizons Bulgaria: Какво ще посъветвате тепърва навлизащите в ИТ професията и желаещите да се сертифицират?

Първо, всеки който иска да придобие квалификация на програмист, е важно да обърне внимание на курсовете в университета. Не може един програмист да не знае основни алгоритми и други базови неща.

Второ, на сайта на Microsoft има различните сертификационни нива и всеки може да се запознае с тях. Може да си постави една близка и една далечна цел. За да постигне тези цели има два пътя: самоподготовка (самообучение) или посещение на няколко курса. Ако избере втория път, да се обърне за консултация към New Horizons Bulgaria.

New Horizons Bulgaria: През последните години ние в New Horizons Bulgaria обучихме доста ИТ специалисти по .NET 2.0. С какво могат за започнат своята актуализация тези специалисти?

Наскоро Microsoft пуснаха .NET 4.0, Visual Studio 2010 и SQL Server 2008 R2. Това са нови технологии и средства, които дават по-големи възможности и по-бърза реализация на нови проекти.

New Horizons Bulgaria: Разкажете ни за някой интересен ИТ проект, по който сте работили наскоро.

В момента разработваме продукт, който ще визуализира на голям екран Real Time Key Performance Indicators. Този продукт е приложим за кол центрове и визуализира различни работни индикатори за провежданите разговори. Например операторите виждат колко входящи разговори чакат и по този начин са стимулирани да ги обслужват по-експедитивно. Предполагам ви се е случвало като се обаждате за support да ви се налага да чакате обаждането ви да бъде прието. Продуктът се разработва със следните технологии: .NET 4.0, WCF, MVC, Windows Forms.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *