970 CCIE експерти за тенденциите в развитието на мрежата до 2015 г.

Управлението на все по-сложни корпоративни мрежи се превръща в необходимост за организациите по света. Във второто десетилетие на 21 век квалифицираните специалисти, които могат да проектират и управляват такива мрежи, не достигат.

През февруари 2010 Сиско Системс, чрез Illuminas, се допитва до 970 CCIE експерти в 79 държави, с цел да получи от тях прогнози за развитието на корпоративните мрежи в следващите 5 години (до 2015 г.) и за съответните умения, които ще бъдат необходими за поддържането на тези мрежи.

Участвалите в анкетата CCIE експерти посочват следните ключови тенденции в мрежовите технологии през следващите 3 до 5 години:

  • 67% от анкетираните смятат, че мрежовата виртуализация ще привлече най-много инвестиции
  • 64% от анкетираните смятат, че сигурността и управлението на риска ще продължат да бъдат най-търсените умения
  • 47% от анкетираните смятат, че Unified Communications ще бъде гореща тема, която ще доведе до увеличаване на сътрудничеството между работещите
  • 24% от анкетираните смятат, че видео решенията в реално време ще се превърнат във важен компонент от интернет трафика

Две трети от анкетираните CCIE експерти смятат, че през следващите три до пет години CIO ще продължат да се стремят към намаляване на ИТ разходите. Една трета смятат, че сигурността ще бъде приоритет за CIO. Две трети смятат, че IP телефонията е най-важната тенденция в света на мрежите през последните 5 години. Една трета от анкетираните смятат, че предстояща грижа за CIO ще бъде посрещането на нуждите на глобалната свързана работна сила (collaborative workforce). Едно скорошно проучване на Сиско, Cisco Visual Networking Index: Forecast and Methodology, 2008 – 2013, установява, че днес видео в реално време генерира около една трета от потребителския Интернет трафик. Според същото проучване през 2013 г. всички форми на Интернет видео (IPTV, video on demand, Internet and Peer-to-peer) ще генерират над 90% от глобалния потребителски Интернет трафик.

Програмата за професионална сертификация на Сиско CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) е създадена през 1993 г. Днес програмата е една от най-популярните сертификационни програми в индустрията на мрежовите технологии. Експертите CCIE участват в най-сложните мрежови проекти по света.

От 970-те анкетирани CCIE 98% са имали работа към момента на провеждане на анкетата; 80% са били изключително доволни от избора си на кариера; 75% биха препоръчали другиму кариера в мрежовите технологии. Оказва се, че кариерата на CCIE носи толкова високо удовлетворение, защото мнозинството от експертите осъзнават положителния ефект от работата си за компанията и общността.

Източник: CCIE View into the Future of Networking

dimitar (at) newhorizons.bg
София, 28.07.2010 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *