Как да разберем дали нашият сървър поддържа хардуерна виртуализация?

С все по-масовото навлизане на виртуализацията е нормално и хардуерните производители да се опитат да оптимизират своите устройства за работа с виртуални машини. Поддръжката на хардуерна виртуализация от съвременните процесори е стъпка именно в тази насока. Такъв тип технология е наличен в продуктите на водещите производители на  CPU чипове: Intel, AMD и VIA, съответно с  търговски наименования „Intel® VT”, „AMD-V™” и „VIA® VT”.  Някои от съвременните програмни продукти  за виртуализация стигат до там, че дори не е възможно да се инсталират,  без  наличието на някоя от гореизброените технологии . Такива са например Hyper-V®, появила се за пръв път в  Windows Server 2008®, както и Windows Virtual PC, върху което е базиран Windows XP Mode в Windows 7. Оказва се, че както в сървърния клас, така и PC-тата за работни станции е препоръчително да  отговарят на изискването за поддръжка на хардуерна  виртуализация. Но как да разберем,  дали нашият процесор  разполага с тези възможности?

Най-лесно би било да проверим на сайта на производителя,  дали  предпочитания от нас CPU подържа необходимите  възможности. Разбира се  това важи не само при избора на нов, но и при вече закупен хардуер. Ако не сте сигурни за точния модел или изпитвате съмнение относно  спецификацията  в интернет, също така може да използвате  инструменти за проверка на  възможности за хардуерна виртуализация . Един такъв инструмент е Securable,  който безплатно може да изтеглите от тук.  Освен наличието на хардуерна виртуализация, този софтуер проверява за наличието на 64 битова поддръжка, както и за хардуерна Data Execution Prevention (D.E.P.). Програмата е изключително лесна за работа и не изисква инсталация . Необходимо е само да я стартирате, за да видите резултат, подобен на показаните по-долу.

Нека да напомним, че за да инсталирате Hyper-V, освен поддръжка на хардуерна виртуализация  и D.E.P., e необходим Windows Server 2008×64 Standard, Enterprise, Datacenter или  Microsoft Hyper-V Server. Повече за това  как да инсталирате, конфигурирате и използвате  Hyper-V може да научите в  курс  „МОС 6422A: Implementing and Managing Windows Server 2008 Hyper-V”.

Друг подобен на Securable продукт е Hardware-assisted virtualization (HAV) detection tool на Майкрософт. Той проверява дали текущата хардуерна конфигурация подържа Windows Virtual PC, както и XP Mode за Windows 7. Нека напомним, че за да се възползвате от Windows XP Mode операционната ви система трябва да е Windows 7 Professional, Enterprise или Ultimate. Hardware-assisted virtualization (HAV) detection tool може да свалите от тук.

Дарин Йончев
MCT, MCSE+Security, MCITP, MCTS, CompTIA Security+
Инструктор към New Horizons Bulgaria
http://yonchev.net/blog

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    2 Коментари

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *