Знаем ли какво е SMiShing и Vishing, а чували ли сме за Koobface?

SMiShing, Vishing и Koobface са само част от атаките и вирусите, които представляват заплаха за потребителите в социалните мрежи.

Какво представляват те?

SMiShing е форма на престъпна дейност, която използва техники от социално инженерство, подобни на „фишинг“. Името е получено от “ SMS „фишинг“.

Вместо да бъде изпратен пренасочващ e-mail, бива изпратено текстово съобщение към мобилното устройство, съдържащо линк. Посещавайки този линк, невидимо за потребителя се инсталира Троянски Кон.

Vishing е криминална практика за използване на социалното инженерство през телефонна система. Терминът е комбинация от „Глас“ и „фишинг“ (Voice Fishing). Този тип атака се наблюдава най-често при VoIP мрежи.

Koobface е компютърен червей, чиито цели са потребители на социални мрежи като Facebook, MySpace, hi5, Bebo, Friendster и Twitter.

Koobface се разпространява чрез доставяне на Facebook съобщения на хора, които са „приятели“ на Facebook потребител, чийто компютър вече е заразен. В това съобщение те биват подканени да посетят сайт, чрез който да актуализират Adobe Flash Player. Ако потребителите свалят и стартират файла, то Koobface е в състояние да зарази цялата тяхна система. Така също заплахата може да дойде от линк на стената на даден потребител, съдържащ например думата YOUTUBE. След като бъде посетен, Троянският Кон заразява системата и превръща нашия компютър в зомби.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *