Пикник край пътя

През последните години издателство „ИнфоДАР” публикува отново творби на Аркадий и Борис Стругацки. На гърба на корицата пише, че авторите са любимци на поколения читатели от бившия източен блок.

В повестта „Пикник край пътя” двамина разговорят за последствията от мистериозното посещение в Зоната.

Разговорът им тръгва от ксенологията – дисциплина, обединяваща научната фантастика с формалната логика – и завършва с разсъжденията им върху общоприетото твърдение, че човекът е рационално същество:

Всичко щеше да бъде наред, казва Валентин, ако знаехме какво точно е здравият разум или тъй наречен разсъдък. Общоприетата формулировка е, че здравият разум е качеството, присъщо на хората и разграничаващо ги от животните.

Но, продължава Валентин, има и други формулировки, например: Здравият разум е способността на едно живо същество да извършва неразумни или неприсъщи нему действия. Или хипотетичната дефиниция, че здравият разум е сложен биологичен инстинкт, който все още не се е формирал напълно. Или: Здравият разум е способността да използваш силите на околната среда без да рушиш средата.

Събеседникът на Валентин, Ричард, изглежда по-оптимистично настроен. Той предлага следната дефиниция: Човекът, за разлика от животните, е създание с неподлежаща на обяснение нужда за знание.

Валентин отговоря, че нуждата за знание не е е присъща на обикновения човек. За обикновения човек е важно да може да разбира, а за да разбираш, продължава Валентин, не е необходимо да знаеш. Хипотезата за съществуването на Бог ни дава несравнима възможност да обясним и разберем всичко, без да е необходимо да знаем каквото и да е.

И така, скъпи читателю на любимите Стругацки, кое е по-важно за теб – да знаеш или да разбираш?

На пазара току-що излезе повестта на братя Стругацки „Безпокойство”, за която се прави паралел със сюжета на „Аватар”. Приятно четене!

София, 12.05.2010 г.
dimitar (at) newhorizons.bg

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *