Обучение и сертификат за управление на проекти – PMP от Project Management Institute

Какво представлява PMI (Project Management Institute)?

PMI е професионална асоциация с нестопанска цел. Основната роля на PMI е да популяризира практиките, дисциплината и професията, свързани с управлението на проекти. Институтът е създаден през 1969 г. в САЩ. Днес PMI има над 500,000 членове по света.

PMI поддържа 12 професионални сертификата, измежду които PMP и CAPM. Стандартизираните сертификати на PMI осигуряват прилагането на уеднаквена рамка за управление на проекти по целия свят.

Сертификатите на PMI удостоверяват опитът и отдадеността на кандидата в сферата на управлението на проекти. За да получите сертификат е необходимо да отговорите на професионалните и образователни изисквания на PMI и да докажете уменията си за прилагане на практики за управление на проекти в ситуационни и симулационни въпроси по време на съответния изпит. Сертификатите на PMI са признати в цял свят, гарантират престиж и признание сред непрестанно увеличаващата се професионална общност на проджект мениджърите. Сертификатът на PMI ще увеличи Вашия престиж в собствената Ви организация и ще я издигне на международно ниво на признание.

В България широко разпознаваем е сертификатът Project Management Professional (PMP).

Какво представлява PMP?

Сертификатът PMP удостоверява знания и умения за ръководене на проекти и звена, изпълняващи проекти. Сертификатът доказва, че кандидатът умее да завършва проекти в срок и да доставя заложените резултати, взимайки в предвид ограниченията на работния график, бюджет и ресурси.

Кой може да се кандидатира за PMP?

Ръководители на проекти, които управляват и насочват екипи от професионалисти, събрани от различни отдели в организацията, с цел доставяне на договорените резултати в срок, имайки в предвид ограниченията на работния график, бюджет и ресурси. Кандидатът за PMP е отговорен за всички аспекти на един проект, за времетраенето на проекта.

Какви са изискванията към кандидатите за PMP?

 

  1. 35 часа планирано и структурирано обучение за управление на проекти, което можете да получите в Ню Хърайзънс България.
  2. Диплома за завършено средно образование или еквивалент + минимум 60 месеца доказуем опит в управлението на проекти, от които минимум 7500 часа управление на проекти или Диплома за завършено висше образование или еквивалент + минимум 36 месеца доказуем опит в управлението на проекти, от които минимум 4500 часа управление на проекти.

Какви са стъпките за получаване на сертификат PMP ?

Попълвате апликационен формуляр и се явявате на изпит (computer-based).

Какво представлява изпит PMP?

Изпитът е съставен от 200 въпроса, от които 175 имат тежест за определяне на резултата. 25 въпроса нямат тежест към определяне на резултата, тяхната роля е тестване на въпроси за бъдещи варианти на изпита. Двата типа въпроси са подредени произволно в изпита. Времето за полагане на изпита е 4 часа.

Колко струва изпит PMP?

 

Изпитът за PMP струва EUR 340 за членове на PMI и EUR 465 за останалите кандидати. Изпитът за PMP е компютърно генериран и може да бъде държан в компютърния тест център на Комисия “Фулбрайт” в София. Записването за час на изпит става след като PMI получи регистрационната такса на кандидата. Записването може да стане през сайта на Prometric или по телефона.

Каква е времевата рамка за подаване на апликационния формуляр и получаване на сертификат PMP?

 

  1. Попълване на апликационен формуляр: http://www.pmi.org/en/Certification/~/media/PDF/Certifications/PMP%20Application%20Form.ashx
  2. Проверка на цялостност и изчерпателност на апликационния формуляр от PMI: 5 работни дни
  3. Заплащане на таксата (задължително преди резервиране на дата за изпит)
  4. Разглеждане и одобрение на апликационния формуляр от PMI: 5 работни дни
  5. Одобрение за явяване на изпит – в сила една година след датата на одобрение на апликационната форма (в случай, че апликационната форма не е одобрена, PMI връща парите за явяване на изпит, без $100 такса за разглеждане на апликационната форма)
  6. 3 години годност на сертификата до последващо ресертифициране чрез контактни часове (PDUs, contact hours)

Какво още е добре да знаете  за апликационния формуляр и изпит PMP?

 

Цялата информация относно процеса за получаване на сертификат PMP можете да намерите на адрес: http://www.pmi.org/en/Certification/~/media/PDF/Certifications/pdc_pmphandbook.ashx

Какво обучение предлага Ню Хърайзънс България за подготовка за PMP?

Учебен център Ню Хърайзънс България предлага индивидуално и групово обучение за подготовка за изпита. Учебната програма е насочена изцяло към подготовка за успешно явяване на изпит и е подходяща за кандидати, имащи изисквания от PMI практическия опит в областта. Учебната програма е налична на адрес: http://www.newhorizons.com/content/outlineDisplay.aspx?SKU=200002865&partNumber=3055CWEE

В допълнение към 5-дневния курс Ню Хърайзънс България предлага ограничен достъп до онлайн библиотеките си (Mentored Learning, Online Learning Port), съдържащи над 300 заглавия в областта на английски език. Моля не се колебайте да ни потърсите за демо сесия и дискусия относно приложенията на PMP в България.

София, 17.05.2010
dimitar (at) newhorizons.bg

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    One Comment

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *