Microsoft потвърди: Internet Explorer 9 няма да работи под Windows XP

Microsoft потвърди по-рано разпространената информация, че Internet Explorer 9 (IE9) няма да работи под XP. Това породи спекулации, че компанията може би използва браузъра, като начин за насърчаване на потребителите да преминат към Windows 7.

Съдейки по статистиката, изглежда странно решение да не се поддържа браузъра на XP. Въпреки че Windows XP е на девет години и вече има два наследника, XP все още е най-широко използваната операционна система в света, инсталирана на почти 2/3 от всички компютри.

Официално Internet Explorer 9 ще включва функции, които правят невъзможно използването на хардуерното ускорение на графиката на машини с XP. Критиците обаче смятат, че стратегията на Microsoft за ограничаване на Internet Explorer 9 до Vista и Windows 7 може да бъде начин Microsoft да направи тези операционни системи по-привлекателни за потребителите на XP. (Източник: zdnet.com)

Един от проблемите с тази теория е, че повечето потребители не са показали голям интерес към по-новите версии на Internet Explorer. Докато растежът на версия 8 съответстваше на спад в използването на версия 7, около 1/6 от потребителите са останали с версия 6, която, подобно на XP датира от 2001 г. – въпреки категоричното доказателство, че IE6 е особено уязвим по отношение на сигурността, което позволява на хакерите да инсталират и работят дистанционно със зловреден софтуер.

Решението на Microsoft да не поддържа XP може да накара хората просто да преминат към конкуренти като Firefox и Chrome, които ще продължат да работят с XP. Това би било лоша новина за Microsoft, която стана свидетел на спад на IE под 60% пазарен дял в световен мащаб за първи път от 1999 г., ако продължат сегашните тенденции, IE ще бъде на по-малко от половината компютри в целия свят след една година.

Има и един възможен проблем с факта, че IE9 ще бъде първият браузър на Microsoft който ще поддържа HTML5, новата версия на езика, използван за създаване на уеб сайтове.

Най-важното, Internet Explorer 9 поддържа нов начин на показване на уеб видео, при който се избягва необходимостта за изтегляне на плъгини, като например системата на Adobe Flash. Убеждението, че все по-голям брой уебсайтове, ще преминат към HTML5 видео е под въпрос ако XP запази своя голям пазарен дял, правейки невъзможно за потребителите да гледат клипове.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *