Как да се подготвим за вземането на сертификат от Microsoft?

Преди да започнем подготовката за успешно полагане на сертификационен изпит, трябва да имаме идея за областта, в която искаме да се сертифицираме. Майкрософт е софтуерна  компания с доста богато портфолио от продукти и за щастие (или не) предлага сертификационни програми за  голяма част  от тях. Едни от най-разпространените сертификати  са ориентирани към системни администратори и разработчици, но на много добра популярност  се радват и сертификационните програми за MS SQL администрация  както и тези за Axapta  и Microsoft Dynamics.

Когато изберем технология, в нашия случай Windows 7, първото нещо, което трябва да направим е да разгледаме какви сертификационни програми има за нея. Това става най-лесно през страницата на Майкрософт – http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/cert-overview.aspx

От тук си избираме Explore certifications by technology и търсим сертификатите, които може да вземем за  дадения продукт. За Windows 7 виждаме, че  има два типа сертификати Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS)  и Microsoft Certified IT Professional (MCITP).

Ако изберем с мишката някой от тях, например MCTS  ни препраща към страница с всичките TS  изпити, които се  предлагат. Преценяваме кой е най-подходящ за нас  (например 70-680).

Това става като го изберем с мишката и разгледаме информацията, която е налична за този конкретен изпит. Моят съвет е да прочетете внимателно цялата  налична информация, но най-важно за успешното преминаване на изпита е информацията за обхвата му и как Майкрософт препоръчват да се подготвим за него.

За да разберем върху какво са базирани въпросите, е необходимо да изберем “Skills Measured” бутона и да разгледаме  темите, по които трябва да се подготвим.

Следващата стъпка е да проверим материалите, които биха ни свършили работа по време на подготовката. Тук има няколко варианта, които официално се препоръчват, както се вижда от картинката по-долу.

Първият и може би най-добър вариант, са официалните курсове, които се провеждат по програма, одобрена от  Майкрософт в сертифициран от Майкрософт  учебен център (например New Horizons Bulgaria) и от сертифициран  (MCT) инструктор. Също така, тe са и най-бързия начин да стигнем до сертификат.  Предимствата са в контакта с професионалист, който може да отговори на Вашите въпроси, да управлява Вашия процес на обучение и да представи по-достъпен, съобразен с нуждите на аудиторията, начин учебния материал . Разновидност на този тип обучение е така нареченото „Обучение с  ментор”. При него не е необходимо да се сформира група, а се комбинира предварително записан видео материал с периодични консултации от страна на сертифициран инструктор, наречен ментор. Предимствата на това обучение е, че то е изключително гъвкаво и позволява да се определя темпото, с което ще се възприема материала от самия студент, който в повечето случаи сам съставя своя график.

Алтернатива на обучението в класна стая  е online обучение, което се предоставя през уеб сайта на Майкрософт. Тук обаче, губим комуникацията с живия човек  и възможността да зададем въпроса, когато той възникне в процеса на обучение.

И на последно място имаме възможност да си закупим самоучител под формата на книга, специално разработена по материала залегнал в сертификационния  изпит. Тези книги, както и учебниците в официалните  курсове на Майкрософт, са разработени от екипа, който е писал  документацията на продукта и са доста обстойни и изчерпателни.  Това, може би е най-евтиния, но и най-трудоемкия и дълъг вариант, тъй като  времето инвестирано в събиране на необходимата информация и осмислянето й, както и  липсата на лабораторна среда, в която да се упражнявате, могат да Ви забавят многократно.

Много полезно средство при непосредствената подготовка за изпита са така наречените „Практически тестове”  (Practice Test). Това е вариант да проверим доколко сме се подготвили за изпита, да се запознаем с интерфейса на изпитващия софтуер и начина на задаване на въпросите, преди да се явим на същинския изпит. Двете компании, които са оторизирани от Microsoft да предоставят такъв тип тестове са Measure UP и Self Test Software. New Horizons Bulgaria е оторизиран партньор на Measure UP и може да Ви предостави на преференциална цена възможност да ползвате тази тестова система.

След като сме уточнили изпита и сме се подготвили последното нещо, което трябва да направим е да се свържем с оторизиран тестов център и да заявим нашия изпит.  New Horizons Bulgaria е един от лицензираните центрове за провеждане на сертификационни изпити на Microsoft, Cisco, Adobe и много други. Тук, също така можем да Ви направим кариерна  консултация, за да си изясните коя сертификационна програма е за Вас и как да структурите Вашия обучителен процес.

Дарин Йончев
MCT, MCSE+Security, MCITP, MCTS, CompTIA Security+
Инструктор към New Horizons Bulgaria

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    One Comment

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *