Обучение за GPFS през март 2010

През март 2010 в учебен център Ню Харайзънс България се проведе курс за IBM General Parallel File System (GPFS).

Наред с курсовете за Advanced Penetration Testing, курсът за GPFS е на най-високо технологично ниво. Бихме искали да му отделим минута внимание и да  Ви срещнем с инструктора, който представи темата в България.

Октавиан Ласку

Ню Харайзънс: Бихте ли ни казали нещо повече за Вас, за професионалния Ви опит и проектите, по които работите в момента?

Октавиан Ласку: Работя повече от 20 години в сферата на ИТ, 19 от които в IBM, където специализирах в областта на „enterprise class” компютри и клъстери. В момента работя по проекти за ИТ оптимизация за две големи банки и две Redbooks (http://www.redbooks.ibm.com).

Ню Харайзънс: За първи път ли сте в България? Какви са впечатленията Ви от нашата страна?

Октавиан Ласку: Идвал съм в България няколко пъти, за първи път през 1990г. като съм бил в София, а също така съм пътувал из страната. Харесва ми да разглеждам забележителностите, особено съм впечатлен от тишината и спокойствието в някои части на страната, както и от любезността на хората и готовността им да помогнат.

 

Ню Харайзънс: Моля, разкажете ни повече за IBM GPFS System Administration обучението? Какъв е обикновено профилът на ИТ специалистите, които присъстват на такова обучение?

Октавиан Ласку: GPFS (General Parallel File System) е клъстерна файлова система на IBM. Тя предоставя много надеждна високо производителна среда за съхранение на данни, която отговаря на съвременните изисквания. Системата позволява взаимодействието и споделянето на данни като подпомага едно по-ефективно използване на ИТ ресурсите и е част от приноса на IBM за една по-интелигентна, по-зелена планета.

ИТ специалистите, които присъстват на обучението са високо квалифицирани специалисти, които искат да усъвършенстват знанията си за ИТ инфраструктурата, така че тя да отговаря на съвременните изисквания.

Ню Харайзънс: Как оценявате нивото на компетентност и знанията на българските ИТ специалисти?

Октавиан Ласку: Трябва да кажа, че за мен е удоволствие да работя с български ИТ специалисти, които имат богат опит в ИТ и голямо желание да учат и да използват най-съвременните технологии.

Ню Харайзънс: Какви за впечатленията Ви от центъра за обучение на New Horizons България?

Октавиан Ласку: Учебната среда в центъра за обучение на New Horizons в София е добре организирана и много ефективна. Специалистите, които работят там са особено квалифицирани и отзивчиви.

Ню Харайзънс: Можете ли да ни разкажете нещо за пазара на ИТ услуги в Румъния? Беше ли засегнат от кризата? Какви ИТ специалисти са най-търсени в момента?

Октавиан Ласку: В днешно време ИТ индустрията в Румъния се сблъсква със същите предизвикателства като навсякъде другаде по света: по-внимателно управление на разходите и като следствие от това – по-различен подход – по-голям контрол върху съществуващите ресурси за да се извлече максимума от тях. Това доведе до по-малко разходи за ново ИТ оборудване (хардуер) и повече разходи за консултантски услуги, което измести инвестициите от хардуера към услугите и софтуера.

Относно GPFS: IBM General Parallel File System™ (GPFS™) currently powers many of the world’s largest scientific supercomputers and commercial applications requiring high-speed access to large volumes of data such as:

 • Digital media
 • Engineering design
 • Business intelligence
 • Financial Analytics
 • Seismic data processing
 • Geographic information systems
 • Scalable file serving

GPFS provides online storage management, scalable access, and integrated information lifecycle management tools capable of managing petabytes of data and billions of files. Virtualizing your file storage space and allowing multiple systems and applications to share common pools of storage provides you the flexibility to transparently administer the infrastructure without disrupting applications, improving cost and energy efficiency, while reducing management overhead. For more information please visit: http://www-03.ibm.com/systems/software/gpfs/index.html

 

Интересувате се от темата? Пишете ни!

  Бързо запитване

  Вашите имена *

  Вашият Email *

  Вашето съобщение *

  captcha

  Добавете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *