Големите ваучерни перипетии

Знаете, казвали сме ви – Ню Хърайзънс България се готви да заработи скоро с ваучерите по ваучерната програма към ОПРЧР. Но…нещата никога не са толкова прости, колкото би ни се искало. За да имаш ваучер, трябва да си получил такъв от бюро по труда. В началото се изискваше това бюро да е по местожителство, но, внимание, отскоро има промяна – вече може да кандидатствате и в бюро, което се пада районно на местоработата ви. Това си е удобство, безспорно.

Да ви споделим набързо и другите две новости. От една страна вече не се иска декларация от работодателя, удостоверяваща, че съответното лице е наето при него. Тя е заменена от друга декларация, която удостоверява същото, но въпросният документ се попълва лично от кандита за ваучер. Другата корекция е, че в бюрото по труда ще ви поискат и последната придобита диплома, за да удостоверят квалификацията ви. До неотдавна работеха без този документ, но вече никому не се гласува прекомерно доверие.

За наше неудоволствие, има и други препятствия по пътя към успешната реализация на цялата ваучерна концепция. Например, за да има право една обучаваща организация да води такива курсове, тя трябва не само да е одобрена от Агенцията по заетостта, но и да бъде поканена, да се запише в списък на одобрените. Между двете събития  има известен период от време, който при нас беше 15 дена. Обаче и това не е краят. След формалното записване в списъка се чака отново, за да „излезе“ той. Колко ли? Ще видим, но се надяваме да не е повече от седмица.

Всичко е доста тромаво и бюрократично, но, явно, при раздаването на пари съответните органи винаги се престарават, за да не попаднат в небрано лозе. За да ви спестим, доколкото това е възможно, грешки, загуба на време и нерви, съветваме ви да погледнете първо компилираната по тази тема информация на сайта ни, след което да ни звъннете за бърза справка и указания. Заслужава си!

P.S. За ваше улеснение ви предлагаме насочващ линк към страницата от сайта на АЗ, която е посветена на програмата „Аз мога“. Това е тя – има и секция „Въпроси и отговори“.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *