Европейски проекти – работете с нас

Във връзка с оперативните програми на Европейския съюз, които предоставят безвъзмездна финансова помощ за развитие на човешките ресурси, имаме удоволствието да ви представим възможността за съвместна дейност между нашата компания – Ню Хърайзънс ЕООД и Вашата организация по Оперативна Програма Развитие на Човешките Ресурси. Кандидатствайки в нея, всяка фирма може да получи от 70 до 100 процента финансиране от европейския фонд за провеждане на  обучения на техните служители.
Ню Хърайзънс България е с двоен легитимен статут по ОП „РЧР”. От една страна е лицензиран център за професионално обучение (ИТ обучение, обучение за бизнес и меки умения) от НАПОО, а от друга страна, е упълномощен с лиценз да доставя официално обучение за професионална квалификация от името на производителя (Microsoft, PMI, Cisco, IBM, ITIL, Adobe и др.).
Единствено тази комбинация ще помогне планираните дейности за обучение от най-високо световно ниво да бъдат класифицирани като обучение по част от професия, което увеличава сумата за обучение, получена от европейския фонд, от 300 на 1225 лева максимално на обучаем.
Свържете се с нас днес и открийте как Вашата организация може да се възползва от щедрите финансови средства на Европейския съюз.

Нашата компания участва активно с различни проекти по оперативните програми, съвместно с някои от най-големите компании в България. Ню Хърайзънс България е подизпълнител на М-Тел по финансирания от Европейския социален фонд   проект „М-Тел за М-Тел: Мобилност и трудова ефективност на заети лица”. По проекта е отпусната безвъзмездна помощ в размер на 70% от сумата на проекта, който е на обща стойност 260 000 евро. Финансовата подкрепа е по оперативната програма на Агенцията по заетостта „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., където проектът на М-Тел беше оценен изключително високо и бе класиран сред първите най-добри проекти.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *