Камен Ангелов: Знанията на ИТ специалиста трябва да се увеличават по закона на Мур.

Камен Ангелов

Не позволявайте снимката да ви заблуди. Камен далеч не е така примерен, както изглежда. Представете си човек с бърза мисъл и устремен ход, трудно издържащ без цигарен дим и бази данни. Прието е, че сертификатите допълват профила, затова ще изброим няколко: MCITP: Database Administrator, MCITP: Database Developer, MCP (Microsoft SQL Server 2000), MCT. Какво друго интересно около Камен, оставяме да разкаже самият той.

Здравей, Камене. Разкажи ни малко за себе си. Къде работиш, с какво се занимаваш?

Експерт съм по бази данни и хранилища. Имам значителен практически опит с различни технологии и продукти в тази сфера. Скоро промених работното си място и сега съм част от ADASTRA – канадска компания, която разширява екипа си в България.
Занимавам се с програмиране от 1980 г. и всяка следваща година ми става все по-интересно да изучавам нови неща, особено с информационните технологии – от математически основи до технологии и приложения. Явно съм заразен от вируса Born to learn.

Как стана така, че избра базите данни? И какво те задържа толкова дълго в тази област?

Интересувам се от алгебра и още като студент мe интригуваше теорията на базите данни. По-късно, като програмист на бизнес приложения, по-голямата част от задачите ми бяха свързани с бази данни на COBOL, Clipper и Oracle. През 2000 г. започнах работа в Скорпион Шиппинг – сертифициран партньор на Microsoft, където се задълбочих в SQL Server и технологиите на Microsoft като цяло.
Нормално е човек да се развива в области, в които има постоянен интерес. Ключовата дума е „развива“, защото знанията на ИТ специалиста трябва да се увеличават по закона на Мур. Иначе се превръщаш в занаятчия.

Кои технологии са твоята страст?

Опитвам да не се пристрастявам. Дразня се, когато някой „оценява“ продукт или версия само спрямо навиците си. Обичам да вникна достатъчно в идеите на технологията, с която работя, да я сравнявам обективно с конкурентните. За това ми помагат теоретичните знания.
Напоследък по-често работя с продуктите на Microsoft, познавам ги по-добре и особено SQL Server, който използвам без прекъсване от 12 години. Познавам го в дълбочина – както от гледна точка на разработчик, така и като администратор. И въпреки страстта си към тази платформа, категорично смятам, че и Informatica, и SAP (Sybase), и Oracle са много добри. Експертът не може да бъде с опит само в една платформа. Глобализацията в съвременния свят се изразява с интеграция в информационните технологии.

Вече няколко пъти организираме твои семинари за MSSQL SERVER 2008 R2, които се радват на голям интерес. От какво е предизвикан той?

От една страна, CEP е една съвсем нова област, в която навлиза Microsoft. Това предизвиква интереса на компаниите-иноватори, които търсят всяка възможност да развият нови пазари или услуги. От друга страна, CEP и обработката на събития в реално време не е от популярните или широко разисквани проблеми. Не беше представяна подробно дори и на презентациите при анонсирането на SQL R2. Вероятно това е предизвикало любопитството на повече хора.

Твоите професионални планове?

Новата ми работа ще е обвързана повече с Informatica и хетерогенни бази данни и големи хранилища. В личен план смятам да задълбочавам знанията си за Azure и SOA.
И понеже опитът се превръща в знание, когато се споделя, подготвям няколко статии в областта на обработката и съхранението на данни.

Каква ще бъде темата на следващия семинар? Към каква аудитория ще бъде насочен?

Следващата тема ще бъде въведение в SQL Azure. Ще представя основните характеристики на изчислителните ресурси, достъпни в облака на Microsoft, и ще акцентирам върху SQL Azure. Това е вълнуваща промяна, която дава възможност да променим света на информацията като цяло. Използването й в предприятията може да се превърне в източник не само на подобрена сигурност, но и на намаляване на много разходи. За да стане това, обаче, те трябва да обучат ИТ персонала си да я прилага и администрира рационално. А програмистите, надявам се, разбират, че това е перспектива да създават иновативни и конкурентни продукти.

Благодарим ти за интересния разговор и с нетърпение очакваме следващия ти семинар!

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *