Защо SharePoint? – Разговор с Ради Атанасов

RadiAtanassov-Sharepoint

Ради Атанасов - SharePoint Architect, Developer & Consultant

Визитка
• SharePoint архитект, работил по над 40 SharePoint проекта за правителствени и корпоративни клиенти в Австралия и Европа.
• Основател на компаниите DeepClick и OneBit Software, фокусирани в предлагането на консултантски услуги и продукти върху SharePoint технологии.
• Сертифициран като MCPD в SharePoint 2010 и ASP.NET, MCT.
• Инструктор за официалните курсове на Microsoft по SharePoint 2010 Ignite програмата в България и Австралия.


Защо избра SharePoint?

Причините са няколко. SharePoint е много гъвкава платформа, която може да покрие огромен обхват от бизнес решения. Това ми позволява да създавам много разнообразни системи за различни цели и потребители, и краят на възможностите никога няма да бъде достигнат.

От технологична гледна точка, SharePoint е платформа, която интегрира много системи и е базирана на най-различни технологии на Microsoft. За мен SharePoint е чисто предизвикателство – във всекидневието си трябва да работя с много компоненти от Windows Server, като например Active Directory, SQL Server и IIS. От гледната точка на програмист, SharePoint изисква знания в ASP.NET, WCF, JavaScript, WIF и много други технологии около .NET.

Широкият обхват на знания, които са необходими за успешна работа с SharePoint, ми гарантират, че никога няма да знам всичко, но и работният ми ден никога няма да е еднообразен.
Винаги съм целял да създавам уникални и наистина добри решения – за мен високото качество е задължително и SharePoint ми позволява да го достигна.

Защо компаниите избират SharePoint?

SharePoint е най-успешната сървърна технология на Microsoft. Наскоро чух, че има продадени над 100 милиона лиценза за SharePoint и приходите от технологията доближават 2 мрд.
Според мен една от причините за това е възможността на платформата да покрива многобройни и разнообразни бизнес процеси и сценарии в най-различни вертикали на пазара.
Разработвал съм решения за много индустрии, като например транспорт, енергетика, финансови институции, държавни организации и т.н. Във всички решения SharePoint подобрява процесите на работа в съответните компании и по един или друг начин спестява разходи. Много компании внедряват SharePoint с цел да въведат ред и структура на работа между служителите си. Така те директно повишават стойността на услугите си за крайни клиенти.

Microsoft цели SharePoint да е достъпна за компании от всякакъв размер. От една страна, предлагат се решения, базирани на SharePoint Foundation 2010 и SharePoint Online – те са достъпни за малкия бизнес. От друга страна, SharePoint Server 2010 може да се скалира на многобройни сървъри и ферми, което я прави подходяща за корпоративни компании.

Твоите професионални планове?

Моята главна цел в момента е да повиша качеството и количеството на SharePoint експертиза, която България може да предлага. Нашите ИТ специалисти са много на брой, но според мен работната ръка, която се специализира в SharePoint, е сравнително малка. Със сигурност световният пазара има недостиг на SharePoint експертиза, но вече и в България се появяват добри проекти с истинска мотивация от страна на бизнеса.

Опитвам се да движа разпространението на технологията чрез различни инициативи, но на първо място е силното участие в събития, свързани с Microsoft. В София имаме SharePoint User Group, където гледам да подпомагам с каквото мога. Microsoft също организират и други събития, като например Microsoft Days, и ако имат нужда от лектор, винаги вдигам ръка.

На второ място са обучението и воденето на курсове. Целта ми е да тренирам както колеги, с които работя, така и всеки, който има желание, в официални курсове. До края на годината с New Horizons планираме няколко курса.

Други интересни инициативи, в които влагам усилия, са моят блог и SharePoint сайт, SharePoint Development Days и евентуален SharePoint Saturday в България.

Относно сертификации за SharePoint, най-високата е Microsoft Certified Master. Това е една изключително сериозна сертификация, която се изкарва само в главния офис на Microsoft в Redmond, след много интензивно обучение и много тежки изпити. Официално съм приет за ротацията през октомври и ще вложа всичко от себе си, за да я изкарам.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *