Виртуално обучение – личните впечатления на курсист

Пламен Малев е Process and Quality Manager във Виваком и участник в във виртуално обучение по Microsoft Access. Тъй като има опит и в традиционните ни присъствени обучения, го помолихме да ни разкаже какви са впечатленията му от виртуалния формат. Ето какво ни сподели той:

Това първият Ви виртуален тренинг ли е?

Да, това беше първото ми присъствено онлайн обучение.

Минавал съм изцяло онлайн курсове и преди. Във Виваком имаме онлайн мениджърски курсове, които не са в реално време.

Иначе казано, разполагате с определено време, например от 2 седмици, в които да се запознаете с учебния материал (видео, презентации), да подготвите домашна работа (ако има такава) и да преминете теста към съответното ниво, за да продължите нататък.

Беше ли удобство за Вас това, че учихте от вкъщи?

В конкретната ситуация на социално дистанциране за мен това е най-приемливият вариант за съчетаване на престоя в къщи с възможността за придобиване на нови знания.

Намирам за изключително удобно да се намирам в домашна среда, където е тихо и мога да се концентрирам върху преподавания материал. Всичко е на една ръка разстояние и ги няма различните разсейващи фактори, свързани с наличието на много хора в едно помещение (да се представим един на друг, да включим/изключим климатика и т.н.).

Беше ли пълноценно общуването с лектора?

Определено да. Можех да контактувам с лектора и да задавам въпроси свободно.

В тази връзка искам да отбележа положително доста лесния и интуитивен графичен интерфейс за комуникация – бутони за “вдигане на ръка”,” потвърждаване” и т.н. За мен беше ново използването на подобни средства в обучението, но в крайна сметка се оказаха достатъчно ефективни и лесни за употреба.

От гледна точка на комуникацията, тъй като ползвам високоскоростна оптична линия на Виваком, капацитетът на която значително надвишава необходимото потребление при обучението, имах отлично качество на връзката.

Представляваше ли неудобство фактът, че не бяхте физически в една стая с инструктора и останалите участници?

От гледна точка на качеството на обучението – Не.

От гледна точка на микроклимата, който се създава при всяко обучение, и неформалните контакти с участниците и лектора – определено „да“. Но това има по скоро социален аспект и не е определящо за основната цел на обучението, а именно – придобиване на полезни и устойчиви знания за краткото време, което можем да отделим от ежедневните ни задължения.

Получихте ли отговор на всички Ваши въпроси?

Да,  успях да получа отговори на всички въпроси, които възникнаха по време на обучението.  

И най-важното, не останах с впечатлението, че не съм успял да попитам за  нещо, което ме интересува и да не съм получил отговор, в резултат на това, че с лектора не сме в едно помещение.

Ще Ви бъде ли полезно, че можете да достъпвате отново записите от тренинга?

В момента все още всичко ми е “прясно” и си спомням добре какво и как сме правили по време на обучението.

В бъдеще, за да направя кратка справка, ще бъде от полза. Не очаквам да ми се налага да гледам целите записи 😊.

Кое във виртуалната форма на обучение е от най-голяма полза за Вас?

За моя изненада, по време на курса се спазваше много добра дисциплина при доста стегнатата програма (успяхме да минем целия материал и упражнения).

Накратко, съчетаването на домашната среда, която можем сами да управляваме,  с ефективното и добре организирано обучение без компромиси в качеството, е от най-голяма полза и удобство.

Научете повече за обученията ни във виртуална класна стая.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *