„Как учиш“ с д-р Пламен Иванов

От екипа на Ню Харайзънс вярваме, че едни от най-ценните инвестиции са тези, които повишават на нашите знания и умения. В рубриката „Как учиш“ си говорим с наши партньори и инструктори, които инвестират активно в личното и професионалното си развитие, за да се заредим с идеи и вдъхновение.

Днес си говорим с д-р Пламен Иванов, ITSM експерт и инструктор в Ню Харайзънс България. Знаем, че той е изключително деен и работи в 4 различни, но допъващи се направления.

С какво се занимаваш в момента?

В момента се занимавам с няколко различни неща и то в няколко области. Според мен, за да се развива един професионалист и да продължи да е такъв по-дълго време, трябва да разширява спектъра си от компетенции и умения.

Първата ми работа е като старши консултант и мениджър екип към дъщерното дружество Нозер България, част от Швейцарската група от компании Noser Group. Втората е като трейнър по Управление на ИТ процеси и услуги към Ню Хърайзънс България. Третата е като собственик и управляващ партньор на Гамифино (Gamifinno) ООД (www.gamifinno.com), и четвъртата – като главен асистент към ТУ-София водя лекции на магистри към ФПМИ в Технически Университет, София.

Колко години е опитът ти в управление на ИТ услуги и процеси?

Опитът ми в Управление на ИТ услуги е над 14 години, като съм преминал през различни позиции и компании – от малки до международни корпорации. Докторската ми дисертация е в същата област, както и три от четирите ми патента за HP, наградени с грамота „Джон Атанасов” 2014, връчена от Президента на РБ, „за прилагане на научни постижения в практиката, и няколко отличени статиите в конкурси за най-добра статия на списание CIO (в България).

Какво е най-интересно за теб в работата ти?

Честно казано, много са. Често работя по супер интересни и предизвикателни проекти, с отговорни компании, ценящи служители си и отворени към нови инициативи. Обикновено работя с много позитивни и добри хора, които са специалисти в различни области и с различен опит, което е супер полезно за нашето съвместно развитие.

Изисква ли се често да актуализираш и надграждаш познанията си?

За да се справям с много предизвикателства, които постоянно срещам, непрекъснато изучавам различни дисциплини. За мен това е изключително важен опит, необходим за изграждането на един добър специалист, особено в дългосрочен план.

Основата на тази моя мантра беше поставена в студентските ми години в ТУ София. Широко профилното инженерно обучение, което получих там, разшири професионалния ми мироглед и предостави възможности за развитие в много области.

Постоянно да търся начини да се развивам и предизвиквам себе си, собствените си знания, умения и винаги си поставям високи цели. Изключително много наблягам на т.нар. „меки умения“ (soft skills). Технологиите се променят прекалено бързо, и ако изграждаме правилните умения като креативност, критично мислене, иновативност, анализ и разрешаване на проблеми, работа в екип и гъвкавост винаги ще можем да се справим с постоянните промени.

Другo изключително важно нещо е, че винаги гледам да се забавлявам с това, което правя.

Какви методи за учене най-често използваш?

Един от най-основните методи, които ползвам, е преподаване чрез преживяване. Старая се да научавам нещо ново от всяко обучение, както в Ню Харайзънс, така и в собствената ми компания.

И, разбира се, за да получа фундамента на знанията, които преподавам, много обичам да чета и да обменям опит и знания с колеги.

Използваш ли специфични техники, за да направиш обученията по-ефективни?

Да, в курсовете използвам техниките и елементите от игровизацията, които повишават не само ангажираността по време на обученията, но и ефективността на обучаващите.

Допълнително смятам, че, за да е максимално ефективно ученето, трябва да включва различни предизвикателства, интересни и иновативни задачи и резултатите от него да бъдат оценявани обективно и адекватно. Вярвам, че ако всички работим заедно и с дългогодишна перспектива, можем да постигнем по-добри и дълготрайни резултати.

Едно от най-често провежданите обучения с Пламен e ITIL®4 Foundation, в което активно използва методите на игровизацията, за да илюстрира и затвърди учебният материал. Вижте допълнителна информация за него ТУК.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *