Динко Черкезов: Несигурността е общото нещо, което свързва всички технологии.

Dinko-CherkezovОт 2011 г. New Horizons Bulgaria е акредитиран учебен център към EC-Council – водеща международна организация в разработката на специализирани програми за тренинг и сертификация в областта на информационната сигурност. За изминалите три години, New Horizons е обучил и сертифицирал специалисти по Certified Ethical Hacker (C|EH) и Computer Hacking Forensics Investigator (C|HFI). Динко Черкезов е един от курсистите ни, който успешно се сертифицира като “етичен хакер“. В следващите редове с Динко ще си поговорим за сложността на обучението, сертификационният изпит и ползите от това да си Certified Ethical Hacker.

  1. Здравей Динко. Разкажи ни малко за себе си.
    Здравейте, вече над 12 години съм в областта на информационните технологии. Преминах през различни позиции и работа с различни технологии, като интересите ми през последните 2-3 години мигрираха към областта на информационната сигурност, тъй като установих, че сигурността, или по-скоро несигурността, е общото нещо, което свързва всички технологии.
  2. Как разбра за курсовете на EC-Council и трудно ли взе решение да се включиш в C|EH?
    Както казах, от няколко години се интересувам от темата Информационна сигурност, очаквах курсовете на EC-Council в България и не ми беше трудно да взема решение за това. Пропуснах първите 2 или 3 курса, мисля, но се включих в този, организиран през април 2013.
  3. Имаше ли очаквания към сложността на обучението и към лектора – Борис Гончаров?
    Да, имах предварителна представа за съдържанието и напълно съвпадна с очакванията ми. Практическите упражнения в TestLab са най-полезната част от курса според мен. Много съм доволен, че лектор ни беше Борис Гончаров. Бях присъствал на няколко IT security конференции и бях останал с много добри впечатления от познанията му и начина на представянето им в областта. Не го затруднихме и с „по-практически“ въпроси.
  4. Труден ли беше изпитът?
    Не мога да кажа, че беше лесен, тъй като покрива много широка област от информационните и комуникационни технологии. Всяка вечер по време на курса трябваше да се чете и тества до късно (по-скоро до рано), за да се подготвиш за изпита. Според мен трудността е 8 от 10. Като цяло обаче препоръчвам изпита да се държи веднага след завършване на курса.
  5. След C|EH, ти премина и курс Project Management Professional. Според теб има ли полза от придобиването на световно признати сертификати?
    Да, като IT постоянно съм участвал в редица проекти и имах нужда от систематизиране на познанията и придобиване на нови знания в областта на управлението на проекти. Благодаря на лектора Костадин Купенов за страхотния курс(10++). По отношение на ползата от сертификацията, задължителна е според мен и тежи повече от образователния ценз дори.
  6. Има ли тема от информационната сигурност, която ти е интересна и може да превърнем в обучение?
    Да, единият се предлага при Вас вече, става въпрос за Computer Hacking Forensic Investigator (C|HFI), аз бих искал да се продължи със следващите курсове от „пътеката “ на EC-Council и да се организират курсове EC-Council Certified Security Analyst (E|CSA) .
  7. Благодарим ти и ти желаем успех!
    Аз също Ви благодаря, надявам се още до края на тази година да има организиран някой от желаните от мен курсове.
Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *