ITIL® Foundation е въведение в един свят от нови идеи

В следващите редове ще Ви представим инструкторът Краси Дончев и неговите причини да избере ITIL®, като основа за по-добрата комуникация между бизнеса и ИТ специалистите.

krasimir-donchevКраси Дончев има над двадесет годишна кариера в IT бранша. Той е един от първите сертифицирани инструктори на Майкрософт за България и е обучил стотици специалисти по технологиите на Майкрософт. По-късно той се присъединява към екипа на Майкрософт България, а след това преминава в Хюлет-Пакард, където започва да се занимава активно с управление на IT услуги и ITIL®. Краси Дончев е един от първите сертифицирани ITIL® Managers в България от 2007 година. Има над десет проекта за внедряване на ITIL® v2 и ITIL® v3 процеси в България и в чужбина. Натрупал е опит и като регионален мениджър в Хюлет-Пакард.

Здравейте г-н Дончев. Разкажете ни кога за пръв път се сблъскахте с ITIL® и вярвахте ли, че тази методология ще се наложи така бързо и в толкова големи организации?

С ITIL® се срещнах за първи път през 2006 година във връзка с текущите ми задължения по онова време в Хюлет Пакард. Бях мениджър по поддръжка на големи клиенти и част от задълженията ми включваха провеждането на редовни оценки на качеството на процесите за управление на IT услуги при клиентите, за които отговарях. ITIL® пасна веднага на моя начин на мислене и идеите, които се въртяха тогава в главата ми за организация на работата на IT отделите и година по-късно вече бях преминал през сложния процес на сертификация до най-високото ниво.

Кажете ни три силни и три слаби страни на ITIL®.

Ще бъда кратък. Първи 3 от силните:

  • ITIL® е базиран на опита на IT света, а не чист академичен продукт
  • ITIL® е скалируема рамка, която може да бъде удобна за всички съществуващи видове доставчици на услуги
  • Еволюцията на ITIL® – поне до този момент – е изключително добре синхронизирана с тенденциите в развитието на IT света.

Сега 3 слаби:

  •  ITIL® донесе със себе си един доста сложен и обемен набор от нови понятия, който трудно се предъвква особено от новите му „потребители“
  • Управлението ITIL® се комерсиализира прекомерно, което като цяло довежда до спад в качеството на внедряванията
  • Книгите, съставляващи колекцията ITIL® са нечетими и препълнени с формулировки, в които съдържанието е много по-малко от думите.

Всичко това разбира се е строго мое мнение, с което не ангажирам никого.

Имате ли наблюдения какви са промените в една организация, преди и след като е имплементирала ITIL®?

Да имам такива наблюдения и то много. Извън стандартно очакваните промени мога да споделя някой от по-интересните ефекти, като например този: Хората, пряко въвлечени във внедряването на ITIL® процеси, придобиват самочувствие и стават доста често „евангелисти“ на ITIL®. Понякога дори се достига до чувствително отделяне на тези екипи от останалата част, до степен на затвореност, която силно затруднява комуникацията в IT, която и без това си куца здраво.

За добрите промени – няма да говоря. Те са ясни.

Освен подготовката за сертификационен изпит, какво още дава обучението по ITIL® Foundation?

Като всяко ново знание, така и ITIL® добавя ново самочувствие и самоуважение в колегите, преминаващи курсовете. Мнозина от тях са впечатлени от наученото, други се опитват да го „вържат‘ с практиката си, а трети го отричат незабавно. ITIL® Foundation е като изучаването на нов език – първо ниво. Но същевременно е и въведение в един свят от нови идеи, които могат да се окажат повратни в кариерата на някой от участниците в курсовете. Аз съм пример за това.

Благодаря ви за отделеното време.
___________
ITIL® е регистрирана търговска марка на AXELOS Limited. Swirl logo™ е търговска марка на AXELOS Limited.
Акредитираните ITIL® курсове се доставят от Ню Харайзънс България, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, и New Horizons CLC- 5Point Enterprises, ITIL® & PRINCE2® тренинг организация, акредитирана от PEOPLECERT, което означава, че доставяме най-новите официални курсове, за да получите най-добри резултати от инвестицията си в обучение.

Интересувате се от курса? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *