Как да се сдобием със сертификация за компетенции в областта на бизнес анализа – CCBA

Business AnalysisВероятно голяма част от вас познават работата на бизнес анализатора. Имате познати, колеги или пък самите вие се занимавате с това. Ако можем да обобщим дейността им, най-общо казано това са специалисти, които са отговорни за идентифицирането на бизнес нуждите на техните клиенти и заинтересувани лица с цел да намерят решение на определен бизнес проблем. Бизнес анализаторът е отговорен за развитието и управлението на изискванията /requirements development, requirements management/ и е ключов фактор в компанията, тъй като играе ролята на мост между клиента, заинтересованите страни и екипа. Бизнес анализът се различава от финансовия анализ, управление на проекти, осигуряване на качеството, организационно развитие, тестване и обучение. Въпреки това, в зависимост от организацията, бизнес анализаторът може да изпълнява някои или всички от тези функции.

Сертификацията за компетенции в областта на бизнес анализа (Certification of Competency in Business Analysis, CCBA) е един от двата широко признати сертификата за бизнес анализ на Международния институт по бизнес анализи (МИБА). Чрез него сертифицираните получават признание на инвестицията, която вече са направили в кариера в бизнес анализа. Сертификационната програма е разработена така, че да бъде в съответствие с международния стандарт (ISO) 17024.

МИБА се грижи за това да развива общността и популярността на бизнес анализите. Организацията има за цел да постави и  поддържа определени стандарти за практиките в тази сфера, както и за сертифицирането и разпознаването на практикуващите.

Какво ни е нужно за да се сдобием с Certification of Competency in Business Analysis, CCBA?

Важно е кандидатите да се запознаят много добре с изискванията и със самия процес на  кандидатстване, който е описан подробно в CCBA® Handbook .

За да може да положи изпит кандидатът трябва да покрива следните изисквания:

  • Минимум 3750 часа работен опит през последните седем години, който да е в съответствие с BABOK®
  • Минимум 900 часа работа по две от шестте области на знание или 500 часа работа по четири от шестте области на знание. Необходимите часове са за всяка област по отделно.
  • Придобити минимум 21 PDUs за последните четири години
  • Две референции от ваш мениджър, клиент или CBAP сертифициран специалист
  • Подписан Кодекс за поведение

Необходимите 3750 часа (около две години и половина) трябва да са в дейности в съответствие с областите на знанието и основните компетенции, дефинирани в BABOK®. Опитът може да се изразява в дейности, които кандидатът сам е изпълнявал ИЛИ дейности, за чието изпълнение кандидатът е подпомагал други хора.

Подробна информация за допустимите и недопустимите дейности можете да намерите отново в CCBA® Handbook .

New Horizons Bulgaria предлага няколко обучения по бизнес анализи, като всички те носят определен брой PDUs, които са необходими за допускане до изпит. Повече информация за тях можете да намерите в категория Business Analysis и на нашия уебсайт www.newhorizons.bg или да ни попитате директно на имейл: office@newhorizons.bg или на тел: 02/ 4210040

Интересувате се от темата? Пишете ни!

Бързо запитване

Вашите имена *

Вашият Email *

Вашето съобщение *

captcha

Подобни публикации

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *