Струва ли си да посетите курс за CISSP, ако нямате необходимите 4 до 5 години професионален стаж?

Една от предпоставките за кандидатстване и получаване на сертификат CISSP (Certified Information Systems Security Professional) е наличието на минимум 4 години професионален опит в областта на информационната сигурност (ИС). Изискването за професионален опит е гаранция, че кандидатът за CISSP притежава необходимия практически опит, който подплатява теоретичните знания, застъпени от сертификата.

Поради тази причина и повечето курсисти, които участват в курсовете за CISSP, са утвърдени професионалисти с нужния трудов стаж, ясни цели и конкретни очаквания към курса.

Означава ли това, че курсът за CISSP (28.03 – 01.04.2011 г.) е подходящ единствено за старши специалисти по информационна сигурност?  

Преди да отговорим на този въпрос, ще отворим една скоба. Курсовете тип CISSP, PMP и ITIL имат за цел, в повечето случаи, подготовка за съответния изпит. Предвид обема на учебния материал, времето на присъствения курс (40 учебни часа) често е крайно недостатъчно за подготовка. Почти винаги успешната подготовка за тези теоретични изпити е в ръцете на кандидата, който след приключване на съответния курс следва да отдели време, да осмисли лекционния материал и да запамети стъпките и постулатите от съответната методология (било то CISSP или PMP). Основните ползи от присъствения курс са трансферът на знание, опитът на лектора, както и обмяната на опит между самите курсисти. През последните няколко години проведохме няколко курса за CISSP и установихме колко продължителен всъщност е процесът по подготовка за сертификата. Поради тази причина към присъствения курс добавихме и едногодишен онлайн достъп до e-learning обучение, както и достъп до mentored learning.

Да затворим скобата и да се върнем към въпроса дали курсът за CISSP е подходящ единствено за старши специалисти по ИС, които притежават необходимите години опит. Отговорът е „НЕ” а причината е, че курсът за CISSP подготвя и за един сертификат на (ISC)², които не изисква практически опит. Името на този сертификат е Associate of (ISC)².

Сертификатът Associate of (ISC)² е създаден с цел да подпомогне първите стъпки на млади специалисти и career changers, които имат желание да работят в сферата на ИС, но нямат необходимия опит. За този сертификат (ISC)² е отменила изискването за професионален опит и стаж в областта на ИС, като е запазила изискването за успешно полагане на CISSP изпита.

Тоест всеки специалист, имащ интерес в сферата на ИС, може да посети курс за CISSP и да удостовери в последствие знанията си чрез изпит CISSP, и да кандидатства за сертификат CISSP или сертификат Associate of (ISC)², в зависимост от опита му / й.

Курсът за CISSP започва на 28 март 2011 г. За повече информация и регистрация, моля не се колебайте да ни потърсите. За повече информация относно сертификата Associate of (ISC)², моля посетете сайта на (ISC)² на адрес: https://www.isc2.org/associates/default.aspx

София, 24.02.2011 г.

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *