ИТ образованието е основно предимство в икономиката на услугите

Образованиято е основно предимство в една икономика на услугите, каквато до голяма степен е икономиката на големите български градове. Инвестицията в ИТ образование е сигурен начин работещият човек да бъде конкурентен на пазара на труда и да постига своите професионални и финансови цели. Причините са основно три:

1. В ИТ индустрията има ясни правила. Cisco, IBM, Linux общността, Microsoft и Oracle имат разработени програми за обучение и сертификация. Тези програми са утвърдени на ИТ пазара и имат международна валидност. Стандартите за оценка чрез сертификация се спазват строго от тестващите центрове. Тези стандарти дават основна гаранция на работодателите, че носителят на сертификат (CCNA, CCNP, CCSP, MCSA, MCSE, MCITP, MCTS, LPI, CompTIA, и т.н.) притежава конкретни практически знания.

2. Учебните програми се обновяват в синхрон с излизането на пазара на последните версии на съответната технология. Това гарантира, че курсистите ще имат знанията, които са нужни и търсени в днешния ден. Вендорите (Cisco, IBM, Linux общността, Microsoft и Oracle) се грижат всеки нов продукт (например Exchange 2010) да бъде подкрепен от официален курс, учебник и сертифициран преподавател. Така вендорът е сигурен, че неговият продукт ще бъде поддържан от квалифициран специалист и крайният клиент ще бъде доволен.

3. В големите български градове се установяват трайно ИТ компании с международен бизнес. Това са Хюлет Пакард Глобъл Деливери България, Ентърпрайз Комюникейшънс Сервис Център (преди Сименс Ентърпрайз), Джонсън Контролс Електроникс, САП Лабс България, Микрофокус, Телерик и други. Разбира се телекомите и банките също биват основен консуматор на ИТ ресурси. Десетки хиляди хора в нашата икономика работят в сферата на ИТ услугите.

Това са причините, които гарантират възвращаемостта в ИТ образование. През идните години ИТ образованието ще бъде силно конкурентно предимство, защото необходимостта от квалифицирани инженери и анализатори едва ли ще намалее на фона на глобалната икономическа свързаност. Програмите за обучение на Cisco, IBM, Linux общността, Microsoft и Oracle са може би най-адекватният избор за човек, търсещ горещи и продаваеми знания.

Основна разлика между ИТ сертификацията и една магистърската програма е продължителността. Един магистър идва за 5 години, докато един сертифициран инженер на Cisco или Microsoft излиза с диплома за около година – две, което бива огромна преднина в бързо променящия се свят на технологиите.

dimitar (at) newhorizons.bg

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *