Sofia Valley: “PMP (C) Wannabe”

Какво е професионален мениджър, има ли поле за изява в България и как да стана такъв?

Project-ManagementКакво е PMP и как се озовах на курс за такъв?

Преди няколко месеца фирмата, в която обменям лично време срещу пари (накратко работя), реши да повиши квалификацията ми, като ме изпрати на курс, мъгляво дефиниран от шефа ми като “Управление на проекти”. Какво наложи тази внезапна нужда, няма да коментирам, но по една или друга причина ми предстоеше да се сблъскам с айсберга, наречен Project Management Professional (PMP) Certification course. Заеманата от мен позиция е на специалист (Subject Matter Expert по новоусвоената от мен терминология) и нямам никакъв опит в ръководенето на каквото и да е било. Затова в “уречения ден и час”, седейки на мястото на обучаемия, не бях съвсем сигурен какво правя там. Както инструкторът (Косьо Купенов) ми  призна в края на курса, съм “го гледал твърде недоверчиво”. И така в първите минути на тази динамична седмица аз започнах да разбирам в какво всъщност са ме забъркали. Предстоеше ми да изучавам един т.нар. Framework (рамка) за управление на проекти, и то в обем, позволяващ ми да тръгна по пътя на PMP сертификацията.

Project Management Institute

Накратко – Project Management Institute® (PMI) сe е нагърбил да събере на едно място множество професионалисти на ръководно ниво, със сериозен опит зад гърба си, които да дефинират една систематизирана рамка (Framework) от добри практики за управление на проекти. Философията е, че тази рамка не ти гарантира 100 % успешен проект, но организация, която “притежава” квалифициран PMP, има доста добри изгледи да реализира такъв. Оттук и фактът, че PMP сертификацията се цени високо в развитите индустриални страни. Например статистиката показва, че човек, който е PMP certified, средно получава 92 000 $ на година на база проучване в 10 държави и 30 000 професионални мениджъри. Сертификацията се постига, като:

  1. Докажеш пред PMI 4500 часа работа по “Проекти”(7500 ако нямаш поне бакалавърска степен);
  2. Изкараш “формално признат” курс;
  3. Положиш тест.

За да поддържаш сертификацията, трябва да докажеш в рамките на 3 последователни години придобиването на т.нар. 60 Professional Development Unit-а. PDU се придобиват, като участваш в проекти и/или допринасяш за “community”-то – участваш в семинари, пишеш статии или по някакъв друг начин развиваш Framework-a.

Какво е проект?

Самият Framework дава точно определение щo е то “проект” – просто казано, временно начинание, чийто резултат е нов продукт или услуга, несъществуващ досега. По това проектът се различава от “Core business”- a на една компания. Например във фирмата, в която работя, всеки ремонтиран самолет си го наричаме “проект”, но според PMI не е. Проектът има фази, в които може да има различни процеси. Един процес се състои от входове, средства и методи и изходи. Изходите от един процес могат да станат входове на друг. Или още по-точно, могат да осигурят обратна връзка за друг. Самите процеси, които PMI е идентифицирал като ефективен начин за управление на проект, са обединени в т.нар. Process Groups (групи процеси):

  • Инициране (Initiating);
  • Планиране (Planning);
  • Изпълнение (Executing);
  • Наблюдение и Контрол (Monitoring and Controlling);
  • Приключване (Closing Process Group).

Не е задължително интуитивната връзка между горните групи процеси да се пренесе в проектните фази. Т.е. можеш в различните фази да ползваш процеси от най-различни групи процеси. Например обикновено във фазата на планирането (ако имаш такава) на проекта си създал “план на проекта”. Оттук ще започнеш да го изпълняваш и контролираш, използвайки процесите от съответните групи. Но ако се наложи да препланираш разходи или график, пак ще се обърнеш към процесите от група процеси “планиране”. Най-важното, което рамката постига, е да те накара да проумееш, че със стартирането на проекта не можеш, като мениджър, да предвидиш всичко и да знаеш от край до край какво трябва да направиш. Напротив, в процеса на неговото развитие се акумулират все повече и повече детайли – това е понятието за т.нар. “Rolling wave planning“.

Мениджър

От своя страна мениджърът на проекти, според PMI, трябва да притежава някои личностни качества като:

  • Лидерство;
  • Умения да изгражда екип (лично за мен едно от най-важните качества);
  • Мотивация;
  • Комуникативност;
  • Способност за взимане на решения.

Дори и да звучат като извадени от обява за работа, PMI им дава реални измерения – например, за да умееш да изграждаш екип, по никакъв начин не трябва да криеш от членовете му важна за проекта информация.

Курсът

  • Групата на конкретния курс, в който участвах, беше разнородна и симпатична:
  • IT специалисти;
  • Представители на средното управленско ниво от  IT сектора, машиностроенето, кредитни услуги и др;
  • Бизнес анализатори;
  • Държавна администрация;
  • Хора, които успешно съчетават семейство и кариера, както и такива, които в момента са безработни, но инвестират в себе си, за да стоят по-добре на пазара на труда.

Със средната си възраст “около 30” и различните браншове, в които работеха, хората ми дадоха уникален прозорец към развиващия се български трудов пазар. Фактът, че работодателите им (а в отделни случаи самите хора) инвестират в тази система от  знания, ми говори, че “професионалният мениджър” ще бъде все по-добре оценявана личностна атестация в България.

Инструкторът Костадин Купенов е един от основателите на IIBA Bulgaria – българският клон на Международния Институт по Бизнес Анализ (International Institute of Business Analysis) – и негов председател до м. май 2013 г. Има над 14 години опит в бизнес и системен анализ, Requirements Management, управление на проекти, разработка на софтуер и др.  Стремежът му е да въвежда нови, модерни практики, с които работи световният бизнес. Преминал е професионално обучение и притежава практически опит с ITIL®, BPMN, Logical Data Modeling, ISO 9001:2000, сертфициран PMP® към Project Management Institute®. Провежда обучения по бизнес анализ и управление на проекти (Project Management Professional) към New Horizons Bulgaria.

В заключение мога да кажа, че курсът не дава само рамката за управлението на проекти. Въвеждайки определени концепции, прави възможно за Project Manager-a да мисли в конкретни насоки и да съобразява неща, които в общия случай не биха му били интуитивно достъпни. По този начин увеличава шансовете му да развие успешен проект.

За мен лично ползата от курса не се изчерпва само от факта, че мога да бъда пълноценен участник в проектите (истинските, а не Core business-a) на отдела и фирмата, в която работя, но и да прилагам някои от идеите и подходите на тази система от знания в ежедневната си работа като специалист. Спокойно мога да отида една крачка по-напред и да кажа, че са приложими дори и в личния живот на човек. Какво друго, ако не проект, е подготовката на сватба, купуването на кола или планирането на ваканция?

За автора:

petyo_ilievПетьо Илиев е Инженер Качество в Луфтханза Техник София ООД.

sv-logo-3Настоящата статия е публикувана за пръв път в Sofia Valley и поместването й тук е с изричното съгласие на автора. Оригиналната статия може да прочетете тук:
http://sofiavalley.com/pmp-wannabe/

Интересувате се от темата? Пишете ни!

    Бързо запитване

    Вашите имена *

    Вашият Email *

    Вашето съобщение *

    captcha

    Добавете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *